Bautura ucide!

Astia suntem, atat putem! Noi la suparare, bem! Bem oricum, oricand, cu sau fara motiv.

Foarte rar ma uit la Tv pe canalele romanesti, iar atunci cand o fac ma sperie reclamele. Majoritatea spatiului publicitar este dedicat bauturii si medicamentelor. Privind in ansamblu’ si citind printre randuri, mesajul este usor de descifrat: suntem o tara de alcoolici suferinzi.

Bautura pe spatiul mioritic a fost la loc de cinste mai tot timpul. ,,Viata fara alcool ,,e” pustiu” este folosit ca slogan din ce in ce mai mult, iar treaba asta nu face altceva decat sa ne creasca ficatu’…de orgoliu!

Romanul este consumator de cinste in materie de spirtoase. N-o spun eu, o spun statisticile care se oglindesc in numarul ridicat al pacientilor bolnavi de ciroza si nu doar. Iar de aici pana la minti pierdute mai e un pas. Dependenta creeaza foarte usor efecte secundare cum la fel de usor creeaza victime. Sub influenta alcoolului se intampla tragedii in lant: iti omori nevasta, copilul, sora frate, mama, tata asa cum poti omori oameni fara vina atunci cand decizi sa iei volanul in mana si sa pornesti la drum. In cazul de fata, inconstienta e sora cu moartea…cuiva.

 

Societatea este alcatuita din consumatori ponderati si consumatori dependenti. Cei din urma vor prezenta tot timpul un pericol, pentru ca, in mintea lor, sunt tot timpul motivati si de ce nu, indreptatiti. Ca atare, tot ce fac, intra in normalitate. Saracia, lipsurile, abandonul familial, necazurile si nesiguranta zilei de maine, ii determina sa-si inece amarul in ,,Bachus”. Pentru ei, este singura solutie la indemna care-i ajuta sa treaca cat mai usor peste tot. Nu vor realiza niciodata ca, cu cat paharul e mai des si mai lung, cu atat groapa e mai adanca. Filtrul mintii deja afectat ii aduce la stadiul in care nu mai sunt in stare sa realizeze pe ce lume traiesc. Ii fac sa-si piarda simturile si devin imun la tot ce se intampla in jurul lor. Abstinenta le cauzeaza cele mai mari probleme iar de aici, incet, incet isi semneaza singuri certificatul de deces.

As vrea sa dau vina pe cineva pentru tot ce li se intampla oamenilor ca ei sau sa gasesc un tap ispasitor. Insa, in toata povestea asta, daca ma intrebati, EI sunt singurii vinovati. Ei si cei care-i ,,ajuta” prin tot ce fac. In ochii mei la fel de vinovati sunt cei care, urmarindu-si interesul propriul, ii transforma-n troc si salahori iar recompensa muncii lor se numara in sticle. La fel de complici ii consider si pe cei treji, cei ce nu constientizeaza gravitatea faptelor, cu atat mai mult urmarile si scot castanele din foc cu mainile lor profitand nestingheriti de inconstienta lor.

 

Putem arunca vina intr-un procentaj scazut pe societatea din care fac parte si pe cei care ar putea sa-i ajute (oarecum) dar n-o fac. Motivele sunt ,,n”, insa, cel mai frecvent il intalnim in indiferenta si nepasare celor din jur. E mult mai usor sa te descotorosesti de oamenii ca ei decat sa-i ajuti.

 

In ceea ce-i priveste, in mintea mea, multe lucruri sunt neclare si asa vor ramane. N-am sa reusesc nicodata sa-i inteleg oricat as incerca. N-am sa fiu niciodata solidara cu cei care isi incep ziua in cel mai execrabil mod cu putinta: cu sticla in dreapta si paharul in gura. Rog sa-mi fie iertata ,,francheta” dar, ca femeie, langa un om care nu face altceva decat sa-si petreaca zilele si noptile prin birturi intorcandu-se acasa tinandu-se de gard si duhnind a alcool, n-as sta nici macar o secunda, dar’mite o viata. Oamenii ca ei nu fac altceva decat sa-ti *uta viata si tie, iar daca la mijloc sunt si copii, implicit lor.

Familiile in care un membru (poate fi la fel de bine si femeia) devine treptat alcoolic, sunt expuse tot timpul riscului indiferent de natura lui. Se instaureaza teama si frica iar viata tuturor se transforma intr-un continu stres. Foarte rare sunt cazurile in care se salveaza, dar, chiar si atunci, cei care le-au fost alaturi vor ramane cu traume deloc de trecut cu vederea iar viata lor nu mai este deloc la fel.

Si fara sa vreau, intreb: de ce oamenii fara vina trebuie sa ,,plateasca” pentru ei? De ce trebuie sa fie raspunzatori directi de inconstienta lor? De ce sunt obligati sa-i suporte? Ce vina au copiii lor al carui viitor poate fi distrus din cauza unora ca ei?

 

Alcoolul dauneaza grav sanatatii! Dar…cine s-auda? Noi, tinem mortis sa murim!

  • author's avatar

    By: Iuniana Daniela Popescu

    Cel mai important lucru pe care l-am invatat pana acum de la viata: mai am multe de invatat!

  • author's avatar

Please follow and like us:
error123
About Iuniana Daniela Popescu 72 Articles
Cel mai important lucru pe care l-am invatat pana acum de la viata: mai am multe de invatat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*