Alarma badante!

                                                              Alarma ,,badante’’…si nu doar!

Cand spun cuvantul ,,badanta’’, spun munca pe care o desfasoara majoritatea femeilor romance pe teritoriul Italiei. Daca le intrebi ce inseamna acest ,,job’’, 80% iti vor raspunde printr-un singur cuvant: sacrificiu.

Stim cu totii viata si povestile lor. Au fost cazuri (inca mai sunt), unde iti este de ajuns sa citesti doar cateva randuri sa realizezi ca nu este nici pe departe un scenariu de film, ci doar povestea uneia dintre ele. Oricat de insensibil ai fi este imposibil sa nu te miste. Dupa atatia ani, aceasta ,,meserie’’, in aceasta tara, inca mai merge, si nu intamplator spun ,,inca’’.

In randurile de mai jos, incerc sa ma detasez de sensibilitatea-mi caracteristica si schimb oarecum ,,tonul’’ randurilor. Vreau sa ma apropii cat de cat de realitate, si nu cea de azi sau cea de ,,mainele’’ din saptamana viitoare. Indraznesc sa vorbesc de acea realitate care, din pacate, in maxim 10 ani, va fi crunta -sa nu zic durereoasa- de ambele parti. Poate chiar mai devreme.

Cine urmareste cursul Italiei si directia in care se indreapta la ora cand vorbim, poate realiza cu usurinta ca nu mai este ce-a fost…candva. Economia este la pamant, rata somajului a atins cele mai inalte cote din istoria acestei tari, iar oferta de munca, indiferent de domeniu, este din ce in ce mai scazuta. Luand act de aceste realitati, imi permit sa ma intorc in timp si sa fac un calcul la rece. Cand spun timp, iau primul exemplu care imi vine in minte: salariul unui simplu muncitor de acum 20 de ani, salar’ care, in medie, era in jur de 1300 de euro (echivalentul in lire) ce oglindea traiul linistit si fara de griji din acea vreme. Piata muncii avea concurenta putin sau deloc, iar productia interna de la acea vreme se afla pe lista de prioritati.

Trecand peste detalii, in cazul nostru, fara sa vrem, avem un numitor comun: banii si valoarea lor.
Persoana de acum 20 de ani, de care v-am vorbit mai sus, este cea care astazi are o pensie de 900-1000 de euro. Este cea care isi permite sa aiba langa ea o persoana (badanta) ce-i poate usura cat de cat ultimii ani de viata, fara sa simta prea mult greutatea anilor sau hainele grele ale batranetii, si care a reusit, ani in urma, sa puna doua lire de-o parte, facandu-si viata de azi mai usoara din punct de vedere economic, conform exigentelor sau necesitatilor acesteia.
Ceea ce nu prea realizam acum, este usoara lipsa de rationament. Persoanele mai sus mentionate, data varsta pe care o au acum (70-80 de ani) nu vor fi nemuritoare. Facand o medie simpla in maxim 10-15 ani, generatiile lor, incetul cu incetul vor disparea. Generatiile cu pensia de lux, daca o putem numi asa, se vor stinge. Normal, vor veni altii in urma lor, insa, cu o mare diferenta.Vor veni cei care astazi au un salariu de maxim 800 de euro -in cel mai fericit caz- si ca atare, cu o pensie raportata la anii de munca si inflatia revarsata in contributii.

Intr-o alta categorie, deloc placuta, intra si somerii de astazi, care, probabil, vor avea un ajutor social ce-i ajuta doar sa-si tarasca zilele. Intre timp,  vor creste copiii ai caror parinti, date conditiile actuale, mare lucru’ nu le-au oferit, comparativ cu parintii trecutului indepartat. Conturile vor fi goale iar in seiful casei va fi lipsit de valoare.

Statul italian, cu siguranta nu-si va permite sa vina in intampinarea lor cu ,,spese’’ extra, ca urmare, viitorii batrani, nu-si vor (mai) permite nici pe departe ,,badantele’’ de azi.

In toti acesti ani care vor veni, se va crea un lant a carui ,,greutate’’ va trage dupa el o sumedenie de lucruri. Ca romani in alte tari, nu stiu cat de constienti sau nu suntem. Nu stiu cat de mult realizam ca a venit momentul, mai mult ca niciodata, sa tragem semnale de alarma, pentru ca realitatea de azi, nu mai bate deloc cu ecoul de maine. Corabiile incep sa se scufunde iar malul e departe.

La tot ce-am scris mai sus, adaugati va rog si situatia Romaniei, si nu cea de azi (jalnica), cea de peste 15 ani, cand PIB-ul va fi la pamant. ,,Turistii romani’’ de ocazie ce veneau in propria tara vor disparea, iar ,,badantelor’’ care alimentau cu salariul lor luna de luna bancile romanesti, li se va sterge urma. Acest ,,job’’ se va evapora, ca si cand n-ar fi existat vreodata.

La prima citire, probabil, pare ca exagerz. In schimb, personal mi se pare ca…timpul zboara, asa cum au zburat anii pentru romanii care sunt aici de decenii si n-au realizat nimic. Nu ca n-au vrut, n-au putut! Aveau de intretinut familiile din tara si saracia de care erau inconjurati. Neajunsurile celor lasati acasa, le-au transformat viata in sacrificii celor de aici. Ce va fi de acum incolo?… e scris in stele!

…aude cineva?
  • author's avatar

    By: Iuniana Daniela Popescu

    Cel mai important lucru pe care l-am invatat pana acum de la viata: mai am multe de invatat!

  • author's avatar

Please follow and like us:
error123
About Iuniana Daniela Popescu 72 Articles
Cel mai important lucru pe care l-am invatat pana acum de la viata: mai am multe de invatat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*