Cine ne va scrie istoria?

Stiam ca natia romana, din punct de vedere istoric si cultural, are lacune, iar eu, recunosc, mult timp am facut parte din ea. Dar, nu erau inca retele de socializare unde sa-mi exprim prostia si sa ma fac de ras, asa cum multi dintre noi o fac acum. Cu timpul, caracterul bagacios si curios m-a determinat sa NU ma opresc la prima ,,realitate” si m-au impins sa nu dau crezare toatala unei povesti cu Feti-Frumosi si Ilene Cosanzene, sau balaurilor cu sapte capete. Din pacate, suntem putini care am facut lucrul asta. Ceilalti s-au multimit cu randurile invatate in scoli, randuri care deraiau o istorie. Problema, insa, nu sta in trecut, problema sta in prezent. Multi dintre ei inca mai cred un adevar care n-a existat nicioata, dar care astazi, le este suficient si-i indreptateste (cred ei), sa murdareasca un trecut mai mult decat au facut-o altii.

 

Istoria unei tari este scrisa in baza istoriei ei, la fel cum este povestita de oamenii care au trecut prin ea. Fiecare fila a avut martori asa cum noi la randul nostru suntem martori la ceea ce se intampla acum. Nu stiu cine va scrie cartile de istorie din viitor, cum nu stiu ce capete luminate vor face parte din ea, insa, sunt ferm convinsa ca multe randuri ce vor fi scrise, vor denatura realitatea de azi. De ce spun asta? Cel mai cald exemplu este trecerea in nefiinta a Regelui Mihai. Istoria lui a fost scrisa fix de cei care nu l-au vrut, creandu-i imaginea unui ,,monstru incoronat”. Un tradator de neam si tara. Un furicios cu sange albastru. Acelasi lucru se va intampla si cu noi, cei de azi, daca vom permite ca istorie sa fie scrisa de cei care ne conduc in prezent. Noi, astia, care nu suntem ca ei, vom fi descrisi la fel, identic. Noi, cei plecati, vom fi ,,pictati” in tradatori de glie. Vom fi la fel de lasi precum a fost, pentru unii, regele. Singura diferenta va sta in culoarea sangelui. In schimb, oamenii care sunt construiti dupa chipul si asemanarea lor, vor fi martirii Romaniei. Ei vor fi tencuiti in lumina vie si stralucitoare a Romaniei.

Multi dintre noi am invatat istoria asa cum a fost scrisa prin dictare. Astazi, avem posibilitatea sa ne documentam si sa ne informam fara ca cineva sa ne oblige sa credem ce nu e de crezut. Astazi, suntem in masura mai mult ca oricand sa punem punem virgula sau punct intre doua punti de istorie: istoria impusa si istoria traita.

Suntem un popor care, decenii la rand, a fost hranit cat sa nu moara de foame, asa cum i s-a dat apa cat sa nu moara de sete si sa existe o continuitate care sa-i tina ,,in viata” pe cei mari. Astazi, nu suntem departe de trecut. E drept, nu-l traim in totalitate, insa, traim mereu cu frica unei istorii care se poate repeta oricand.

Cei care acum traiesc bine, vor fi cei care vor povesti o istorie frumoasa, o istorie plina de lapte si miere, de concedii, restaurante, excursii in strainatate si copii imbracati de la firme cu renume. O istorie scrisa de la volanul unui mercedes sau de pe marginea unei piscine. Vor fi cei care, minunatul prezent si egoismul caracteristic, ii impideica sa se gandeasca la un viitor, iar daca prin absurd ar face-o, cu siguranta ar astepta sa-l schimbe altii, nu cei ca ei. Cheltuirea banilor ,,munciti” le ocupa tot timpul.

 

Pe de alta parte, va fi si istoria muta, saraca si nescrisa. Istoria traita prin lacrimile parintilor care isi pied copiii prin spitale, asa cum va fi istoria plina de durere a celor care astazi mor de foame. O istorie trista si neagra, asa cum este viata celor care si-o tarasc in urma unor nedreptati transformate in ,,dreptatile” altora, fara a se simti in vreun fel vinovati de tot ce lasa in urma lor. O istorie a carei realitati va fi spintecata la tipar.

 

Cum va fi scrisa adevarata istorie  a zilelor noastre, probabil, nu vom stii niciodata! Insa, o putem povesti copiilor nostri asa cum o traim noi, iar ei, la randul lor, vor avea ocazia sa contrazica o istorie care, dintr-un motiv sau altul, poate fi scrisa prin dictare, asa cum a fost scrisa a noastra!

Tu, ce istorie povestesti copilului tau?

  • author's avatar

    By: Iuniana Daniela Popescu

    Cel mai important lucru pe care l-am invatat pana acum de la viata: mai am multe de invatat!

  • author's avatar

Please follow and like us:
error123
About Iuniana Daniela Popescu 72 Articles
Cel mai important lucru pe care l-am invatat pana acum de la viata: mai am multe de invatat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*