Intre Pastele catolic si cel ortodox.

In randurile de mai jos, n-am sa povestesc nici pe departe diferentele sau asemanarile dintre cele doua religii, pentru ca nu sunt. In mare parte, din punct de vedere calendaristic, multe sarbatori le avem in comun, iar diferenta ar sta doar in zilele in care acestea isi au sfintii. Sau, in cazul nostru, zilele Sarbatorilor Pascale. Dupa cum bine stim, de multe ori, atat catolicii cat si ortodocsii le sarbatoresc impreuna. In schimb, daca ne-am opri strict la traditii, obiceiuri sau datini, aici, lucrurile se schimba radical. Dar, asta este o alta poveste.

Trecand peste, asa cum spuneam, urmatoarele randuri am sa le dedic celor ca mine. Celor care, in fiecare an, data conjuctura, sarbatoresc Pastele ortodox si Pastele sotilor catolici.

Nu de putine ori am fost intrebata pe care il sarbatoresc atunci cand zilele comune nu coincid. Raspunsul la intrebare a fost mereu acelasi: catolic. Nu ma considerati tradatoare de neam si tara, nu sunt! E doar chestiune de motivatie si traire a unui moment.

Ganditi-va doar la un aspect de la care pleaca multe. Traind intr-o tara catolica, ritmul sarbatorilor  te acapareaza. Atmsofera de dinainte te obliga sa tii pasul cu ei: vacantele copiilor, zilele libere pe care le primesti, vitrinele decorate, magazinele pline, intalnirile cu prietenii, petrecerile organizate si nu doar, te ,,fura”, chiar daca sarbatoarea respectiva nu este a ta, in acea zi,  iar din punct de vedere crestin nu-ti apartine in acelasi timp. In schimb, dincolo de ,,aria che tira”, personal, n-am incetat niciodata sa adaug ,,romanca” din mine la mesele festive din familia mea de catolici sau mesele facute cu prietenii la fel de catolici. Oala de sarmale a fost nelipsita asa cum n-au lipsit niciodata ouale vopsite, salata beouf, pasca sau cozonacii. Friptura de miel fac si ei.

Cei apropiati mie, au invatat deja nu doar sa intrebe de ,,involtini di carne”- care au devenit obisnuinta- dar si sa spuna ,,Hristos a Inviat!”, ,,Adevarat a Inviat!”, atunci cand ciocnim ouale impreuna. Acum, de exemplu, dat faptul ca Pastele n-a coincis, mult dintre prietenii mei catolici  imi trimit ,,Auguri e buona Pasqua rumena, carissima!”, cum de altfel, acelasi lucru se intampla cand de Pastele catolic, prietenii romani imi felicita sotul si copiii.

Sunt singura ordocsa din neamul in care am intrat. Mi-e peste mana sa pot sarbatori acelasi lucru in perioade diferite, mai ales atunci cand diferanta este mare. E ca si cand ti-ai sarbatori ziua de nastere de doua ori intr-un an. Ar avea acelasi efect? Nu poti trai cu aceeasi intensitate un lucru deja facut inainte. Atmosfera nu mai este deloc aceeasi, cel putin, nu in cazul meu, insa acest lucrul nu-mi va impiedica niciodata pierderea identitatii mele crestine.

In schimb, in momentele astea, cand tara mea e-n sarbatoare, recunosc, sufletului meu ii este greu! Al naibilui de greu cand langa tine nu sunt cei dragi. Cand sangele tau e la mii de kilometri distanta iar urarile sunt limitate la un webcam care nu va inlocui niciodata dorul, asa cum nu va inlocui imbratisarea sau Lumina Sfanta luata impreuna si pusa la masa la care candva ne strangeam toti. Au trecut 14 ani de cand n-am mai sarbatorit un Paste ,,romanesc”, acasa, pe pamantul meu, si va marturisec cu lacrimi in ochi ca-mi lipseste, asa cum imi lipsesc oamenii din el.

Pentru noi, cei plecati, nimic nu mai este la fel, nimic nu se mai simte asa cum se simtea odata. Oricat ai incerca sa traiesti si sa imparti aceleasi momente cu cei dragi, nu poti, iti este imposibil. N-ai cum! Ceva lipseste, si va lipsi mereu.

 

Voua, romanilor din intreaga lume, va doresc ,,Paste Fericit!”, chiar daca dorul va apasa la fel de mult.

Voua, celor din tara, va doresc ,,Paste Fericit alaturi de cei dragi!”, si bucurati-va ca-i aveti alaturi de voi in fiecare zi.

Eu, nu-i am…si-mi lipsec enorm!

 

  • author's avatar

    By: Iuniana Daniela Popescu

    Cel mai important lucru pe care l-am invatat pana acum de la viata: mai am multe de invatat!

  • author's avatar

Please follow and like us:
error123
About Iuniana Daniela Popescu 72 Articles
Cel mai important lucru pe care l-am invatat pana acum de la viata: mai am multe de invatat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*