Nebuna eu, femeie tu!

Draga femeie a mileniului 3 -secol XXI- an 2017,

te anunt ca  s-au consumat 3 milenii, o gramada de ere si tot atatia de ani care ne-au ajutat sa scriem pagini de istorie dedicate tie. Practic, s-a consumat o gramada de timp transformat in evolutie.

Sarind peste era Inainte de Hristos (i.Hr) si cele in care au fost descoperite elementele vitale (apa, foc, hrana) plus tablita/glaspapiru , facem un salt in anii in care femeia capata contur intr-o societate (europeana) alcatuita doar de barbati. Mai exact in secolul XIX, cand, desi continua sa fie marginalizata, iese din spatiul domestic si incepe sa lupte cot la cot cu ei.

Evolutia femeii, ca orice perioada, se produce treptat. Incet-incet, capata drepturi pe diverse planuri, drepturi recunoscute prin Constitutie. Pe intelesul tuturor, capata drepturi egale cu barbatii variind de la o societate la alta. Ca atare, ies de sub custodia sotului/tatalui, pot devenii proprietare (case, terenuri, conturi in banca, titulare de contracte, etc), si pot inainta singure o actiune de divort. Cu timpul, le este permis orice tip de pozitie pe scara ierarhica, cu atat mai mult pot candida fara probleme la un post in care isi asuma responsibilitatea in fata unei intregi societati.

Daca ma intrebati, perioada care mi-a placut cel mai mult (paradoxal) a fost cea a Evului Mediu cand femeile au gasit puterea sa se desprinde din tiparul traditional indreptandu-si atentia catre cultura. Devin scriitoare, poete, pictorite , iar o parte din ele se dedica educatiei sociale, slefuindu-si treptat figura femeii intelectuale. Insa, ca ele, erau extrem de putine. Majoritatea continuau sa fie dominate de barbat si sa fie supuse bisericii, unde erau invatate si educate sa asculte doar de figurile masculine, respectiv tata si sot.

Trecand repejor peste toate etapele ce in felul lor si-au pus amprenta in viata femeilor schimbandu-le viata sociala si nu doar, ne intoarcem in perioada secolului XIX, cand are loc Prima Miscare Feminista care, ATENTIE, printre altele, lupta (si) pentru DESFIINTAREA STATUTULUI DE FIINTA SUPERIOARA A BARBATULUI IN CASNICIE ca mai apoi sa se formeze nuclee din: Femeia Moderata (lupta pentru drepturile femeilor in cadrul societatii burgheze), Femeia Radicala (cere dreptul femeii la vot si egalitatea intre sexe) si Femeia Socialista, (adera ca drept la revendicarea si desfiintarea totala a diferentei intre clasele sociale si autonomia in clasa privata).

Toate aceste miscari formate din glasul femeii, intr-un final, au fost solutionate.

Mai tarziu am capatat si o zi internationala doar a noastra: 8 Martie; am ,,cotropit” spatiu in orice tip de ramura, atat sociala cat si autonoma, dezvoltandu-ne odata cu timpul. Practic am devenit parte considerata si indispensabila a acestei societati.

Dupa cum bine stim, istoria e lunga iar spatiul (rabdarea cititorului) nu ne permite prea multe, insa n-ar trebui uitat niciodata cat de mult a insemnat femeia in istoria lumii si ce rol important a avut in scrierea ei.

Revenim la astazi si…

Stimata femeie a secolului XXI…

Daca ai ajuns pana aici cu cititu’, te vei intreba, probabil, de ce atata scris. Continua, fa un efort, ai sa gasesti raspunsul.

In randurile de mai sus ti-am prezentat doar o mica parte din istoria femeii si evolutia ei. Daca te impinge curiozitatea (sper) sa descoperi mai multe, ai sa realizezi cata munca si sacrificii s-au depus in spatele acestor ani. Cati oameni (femei) au murit ca tu sa cresti si sa te dezvolti intr-o lume fara prejudecati, fara discriminari, fara nesimtirea de a pune la zid pe cei care nu sunt ca tine si fara a nega libertatea cuiva de a hotari in numele ei.

Le-am scris sa te ajut (sa-ti dai seama) ca nu mai traiesti demult in lanturi  (iti reamintesc, au murit oameni sa ti le dea jos) iar daca optiunea ta este contrara, negi cu vehementa tot ce altii au cladit.

Iti reamintesc totodata ca ai puteri depline (legi care te protejeaza) sa-ti faci o viata ferita de subjugari si suferinte. Nu mai esti demult femeia iobag de pe plantatii, cum nu mai esti doar femeia care n-are drept la cuvant. Acum esti femeia care poate lua decizii (singura) care te ajuta sa iesi din anonimatul in care altii incearca sa te abandoneze folosindu-te doar in scopuri personale, si, de ce nu, ca arma politica.

Insa, INSA, daca tu hotarasti sa ramai aceeasi femeie a secolului I, i.e.n, nu le impiedica pe celelalte sa urmeze cursul unei societati care este intr-o continua schimbare. Cu atat mai mult, nu te opune dorintelor lor. Accepta ca pot iesi singure la o cafea cu o amica, asa cum o poate face si sotul lor, fara ca tu sa te simti in pericol si nici sa ti se para o catasrofa. Accepta ca si pentru tine exista viata dincolo de a creste copii sau a-ti astepta sotul in fiecare zi doar in pijamele cu ciorapii de lana aferenti, in timp ce-i sufli in farfuria de ciorba sa se raceasca. Daca il astepti doar in maieu si chiloti, fara masa pusa, iti garantez ca te iubeste la fel. Iar daca n-o face, unul din doi e in plus.

Accepta ca nu toate femeile sunt facute sa fie mame cand vor altii. Au dreptul sa hotarasca si sa decida pentru un corp in a carei posesie sunt.

Accepta ca nu este nici o rusine sa te desparti. Casnicia nu se face si nici nu se mentine doar de dragul satului si nici de frica bisericii ca te poate renega. Accepta ca poti trai linistita si fara barbat. Poti avea o viata frumoasa si singura fara sa fii condamnata. Accepta ca infidelitatea poate fi considerata un disconfort si nu te obliga nimeni sa traiesti cu ea. Cu atat mai mult, sa-ti transformi singura viata pe care o ai in suspiciuni si lanturi ale suferintei. Accepta ca pe lumea asta exista femei care vor mai mult de la viata si nu se limiteaza doar la o privirea de la balcon in asteptarea neamurilor. Accepta ca pentru iubire, frumos si respect de sine, viata n-are varsta. Accepta ca nu suntem toate la fel, iar daca alegerile tale sunt diferite de ale noastre, nu inseamna ca nebunele suntem noi.

Accepta ca o sotie de Presedinte de tara a carei fusta nu este lunga asa cum ti-ai dori, nu provoaca a moarte nimanui, sau poate tie, o moarte mentala in propria-ti viata in care tu nu mai existi demult!

Intreaba-te, totusi, daca ai existat vreodata!

  • author's avatar

    By: Iuniana Daniela Popescu

    Cel mai important lucru pe care l-am invatat pana acum de la viata: mai am multe de invatat!

  • author's avatar

Please follow and like us:
error123
About Iuniana Daniela Popescu 72 Articles
Cel mai important lucru pe care l-am invatat pana acum de la viata: mai am multe de invatat!

7 Comments

  1. Felicitări, nașa! Mult succes în tot ceea ce îți propui. Mereu sunt surprinsa de multitudinea talentelor de care dispui 🙂 te pup și te îmbrățișez cu drag

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*