Simfonia…crizantemelor!

Nu conteaza in fata cui, nu conteaza a cui mana…nu conteaza daca merita sau nu!

Am incercat pe cat posibil sa nu-mi expun parerea in urma primului impact virtual si nici sa ma las conditionata de o ,,sentinta” care, probabil, era una in pripa si sub influenta unei pareri facute la rece. In speranta ca as fi putut gasi si o parte buna (macar una) care sa salveze aparentele si sa-mi motiveze tacerea, am considerat ca trebuie sa astept. Asta am si facut. Rezultatul? Acelasi! Nimeni si nimic nu m-a determinat sa-mi schimb parerea vis-a-vis de ,,Simfonia lalelelor” care n-a fost nici pe departe un eveniment dedicat sarbatorii cu pricina, ci mai mult unul ce nu se dezminte in a ne defini o tara la fel de umilita, la fel de supusa, la fel de conditionata ca acum 30 de ani. Nu s-a schimbat nimic. Ba mai mult, in ciuda timpului trecut peste noi, am ramas aceeasi servitori devotati si aceleasi slugi de odinioara.

 

Parerea mea este una ansamblu, nu neaparat canalizata pe o anumita imagine sau filmulet devenite virale, dar daca ar fi sa ma limitez doar la ele, marturisesc ca sunt extrem de dezamagita. Astea, adunate, nu fac altceva decat sa ne oglindeasca ca neam si tara.

Defilarea asta in fata autoritatilor am vazut-o ca pe o competitie in care nu facem altceva decat sa ne oglindim frustarea si goana acerba in cautarea confirmarii ca ,,suntem buni!”, iar singura remunerare in urma actiunilor si faptelor, raman aplauzele. Asta este educatia noastra acumulata de-a lungul deceniilor in care mintile ne-au fost indoctrinate si modelate fara drept de apel. Insa, prin atitudinea noastra, exemplul dat si comportametul deloc adecvat, nici macar nu realizam cat rau putem face celor care vin in urma noastra. Va fi (este) cauza care va distruge generatiile urmatoare, rau pe care il gasim in educatia (fortata, dupa parerea mea) data copiilor. Acelasi stil: apleaca-ti capul, saruta mana, el e seful!

Nu conteaza in fata cui, nu conteaza a cui mana…nu conteaza daca merita sau nu!

,,Mandru ca sunt roman!”.

Celor care au in sange sloganul, inainte de a-l repeta oriunde, oricand si de multe ori folosit fara sens, i-as sfatui sa-si indrepte atentia mai mult catre cei care-i conduc, si nu doar spre painea, sarea si prosopul traditional romanesc. Nu asta caracterizeaza un popor! Nu in asta consta cresterea si prosperitatea lui. Este doar o imagine (ritual) de primire in spatele carora se ascund cei care nu sunt in stare sa dea mai mult; inapti in a conduce o tara in a raspunde prin fapte nevoilor unui popor. Nu va lasati furati de imagini tradionale romanesti, de hore si perinite, acrobatii si tumbe. Nu in asta sta mandria unei natiuni. Nu asta ar trebui sa ne caracterizeze si nici sa ne influenteze, (luandu-ne mau’) atat timp cat realitatea este alta.

Frumusetea unei tari nu sta in IA stramoseasca si nici in opincile purtate de un lider, sau marama agatata la gatul unui conducator. Nu in cazuri de genul, nu in situatia data. Frumusetea sau orgoliu unei tari ar trebui sa se regaseasca in oamenii din ea! In cei care o iubesc si sunt in stare s-o dovedeasca prin fapte. Sta in educatia civica a fiecarui cetatean apartenent al acelei tari, asa cum sta in mintea si in inteligenta lor – ca aport la consolidarea ei- prin cel mai frumos mod cu putinta. Si, nu in ultimul rand, sa fie lasati s-o faca, dand jos barierele egoismului si al interesului propriu.

 

Cu ce s-a ales natia romana in urma defiliarii? Cu imaginea unei fetite care a stat in cap si a unor copii care habar n-aveau care este motivul prezentei lor acolo.

Care a fost adevaratul scop? Ridicarea puterii politice apartenente conducerii actuale!

Ce mesaje utile si benefice au fost transmise? Votati-ne in continuare!

Ce-a ramas in urma ei? O imensa risipa financiara! Ne permitem, nu?

 

Da-i romanului petrecere si mici, si l-ai castigat pe viata!

  • author's avatar

    By: Iuniana Daniela Popescu

    Cel mai important lucru pe care l-am invatat pana acum de la viata: mai am multe de invatat!

  • author's avatar

Please follow and like us:
error123
About Iuniana Daniela Popescu 72 Articles
Cel mai important lucru pe care l-am invatat pana acum de la viata: mai am multe de invatat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*