Stim sa iubim?

Fiecare dintre noi are o perceptie personala in ceea ce priveste iubirea. Ca atare, ne este greu sa dam o definitie universala valida. Dar, in fond, realitatea care este?

 

Daca am cauta ,,teorema” iubirii, am gasi-o sub diverse forme, insa, la baza, ramane acelasi sentiment comun pentru toti: un sentiment intens, profund, de afectiune, simpatie si aderenta fata de o persona, dar, in aceeasi masura, putem avea emotii identice si fata de un animal, un concept sau un ideal.

,,Teoria” poate parea oarecum evaziva, daca ne-am raporta la cumulul de sentimente pe care il avem in fata iubirii, mai ales atunci cand devenim vulnerabili sau cand, de multe ori, pierdem controlul.

Psihologic vorbind, este greu sa ne limitam la o definitie clara care sa ne ajute oarecum sa ne intelegem sau sa o descriem, si-atunci,  singurul lucru care ne remane de facut este sa ne reflectam in ea prin ceea ce suntem: dorinte, asteptari, valori sau modul nostru de a relationa cu ceilalti. Fara sa vrem, conceptul si perceptia noastra vis-a-vis de dragoste vine de la sine, concentrata fiind pe trairile si experientele noastre, si, de ce nu, pe istoria vietii fiecaruia ca indivizi.

Exista iubirea perfecta?

N-am reusit niciodata sa-mi raspund la astfel de intrebari, in schimb, sunt sceptica in ceea ce priveste ,,perfecta”. Cine este in masura sa defineasca perfectiunea iubirii? In perceptia mea, nu putem vorbi de o perfectiune, nu-si are locul!  Cu cat este mai stangace, zdruncinata, inocenta si plapanda, cu atat este mai intensa. Iubirea trebuie traita adanc si simtita, nu perfecta! Iubirea nu este matematica si nici fizica. Daca m-as raporta la o materie care ar putea s-o defineasca, m-as indrepta catre chimie: esenta, culoare, combinatie, reactii si efect.

Daca ar fi sa dau o defintie personala in ceea ce priveste dragostea -implicit iubirea- as pleca de la premiza unui amalgam de trairi, emotii si senzatii absolute care, automat si prin excelenta, te fac sa-ti pierzi ratinamentul, iar acel moment se intampla cand inima ia locul creierului.

In fond si la urma urmei, ce face iubirea?

Te transforma, asta face! Iubirea umple zilele, ne aduce zambetul pe buze, ne rupe lacrimi, ne aduce la disperare, iar cand pentru un motiv sau altul este interzisa, ne aduce suferinta. Insa, fara ea, nu putem trai. A iubi înseamna a dori ce-i mai bun pentru celalalt, oricine este, chiar si atunci cand motivatiile sunt diferite. Înseamna a permite celuilalt sa fie fericit chiar și atunci cand calea sa este diferita de a noastra fara sa ne intersectam.

Iubirea este un sentiment care vine din dorinta de a darui, de a te arunca in intuneric cautand lumina. De a-ti asuma riscul si de a încredinta viata în mainile altei persoane. Doar atunci cand ne simtimi liberi si incetam sa punem conditii, putem intelege dragostea. O iubire traita si inteleasa este atunci cand te simti pregatit sa primesti ce ti se ofera fara sa ai asteptari. Poate parea paradoxal, insa, cu cat pretinzi sau ceri mai putin de la celalalt, cu atat eviti suferinta sau dezamagirea. Cu cat ceri mai mult, cu atat durerea poate fi mai mare.

Sigur, alegerea ne apartine!

 

,,DE APROAPE DOUA MII DE ANI NI SE PREDICA SA NE IUBIM, IAR NOI NE SFASIEM”

Mihai Eminescu.

  • author's avatar

    By: Iuniana Daniela Popescu

    Cel mai important lucru pe care l-am invatat pana acum de la viata: mai am multe de invatat!

  • author's avatar

Please follow and like us:
error123
About Iuniana Daniela Popescu 72 Articles
Cel mai important lucru pe care l-am invatat pana acum de la viata: mai am multe de invatat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*